Голодомор в Україні. Щоб пам'ятали…!

2018-11-23

/Files/images/20171124_104628.jpg

Голодомор в Україні. Щоб пам'ятали…!


/Files/images/IMG-86bb9f4dfcb840a0cd854979e7d3919c-V.jpg

На виконання розпорядження голови Рожищенської районної державної адміністрації від 22 травня 2017 року № 216 «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні» та листа відділу освіти та молоді від 22.11.2018 № 1256/01-15 у ЗОШ І-ІІ ст. с. Носачевичі були проведені заходи, присвячені 85 –м роковинам Голодомору.

Мало знайдеться не тільки в історії України, а й світу таких жахливих трагедій, як Голодомор 1932-1933 років, який випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі — України. Голод — це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій.

Сьогодні, коли від початку голодомору минуло десятки років, ми не маємо права забувати народне слово правди і довічного прокляття, послане на голови катам. Бо це слово здолало смерть, аби дійти до нас, збудити в наших серцях пам’ять про мільйони безвинно замучених предків і застерегти від повторення страшних помилок.

Учні школи теж не залишились осторонь Дня пам'яті, вони дивилися та обговорювали фільми про голодомор, проводили уроки пам’яті.

- Усі діти школи відвідали виставку тематичної літератури «Свічка пам’яті. Голодомор мовою фактів», підготовлену шкільним бібліотекарем Хроніною Л.В. ;

- Учні 8-9 класів переглянули та обговорили художній фільм за мотивами роману В.Барки «Жовтий князь»;

- Учителі початкових класів: Головій О.В., Дігалевич Т.В., Рознюк А.М., Джусь Н.І. провели зі своїми вихованцями години спілкування на тему «Втрачене дитинство»;

- Учитель історії Ковальчук А.В. провів з учнями 5 класу бесіду «Скорботна пам'ять поколінь»;

- Класний керівник 6 класу Сидорук С.Л. провела годину спілкування «Правда про ті роки»;

23 листопада у ЗОШ I-II ступеня с. Носачевичі відбулася загальношкільна лінійка-реквієм до Дня пам'яті жертв Голодомору 1923-1933 років . Вона стала підсумком до всіх проведених заходів «Ціна йому – життя», приурочена Дню пам’яті жертв голодоморів. Лотоцька І.В. ознайомила всіх присутніх з причинами й наслідками голодомору в Україні, після чого учні, та вчителі вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання у запаленої свічки -символу пам'яті, біля панно «Голодомор в Україні. Щоб пам'ятали…!»...

Метою проведеного заходу було вшанувати пам'яті безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей, виховувати в дітей особистісні риси громадянина України, патріотизм, розвивати в дітей траурний етикет, дотримання традицій вшанування померлих і загиблих.

Під час проведення лінійки звучали записи класичної музики: «Реквієм» Моцарта, «Соната» Бетховена, Гімн «Боже, великий, єдиний» на музику М.Лисенка, слова О.Кониського. Учні знову змусили згадати кожного з присутніх про ті страшні часи Голодомору, задуматись над трагедією, що не минула майже жодну сім’ю українського народу. Серця учнів та вчителів не залишились байдужими після участі в лінійці і скорботної хвилини мовчання та вшанування пам’яті загиблих в 1932-1933роки .

Кiлькiсть переглядiв: 257

Коментарi